2019 03 02 140335Heleen heeft bij het schrijven veel steun ondervonden van de feedback van vreemden en kennissen, en van de trainingen bij Querido Academie. Eerder volgde ze al de Opleiding Uitgeverij van de Vakopleiding Boekenbranche. 

Nu wil ze haar kennis en ervaring graag delen met liefhebbers van het mooiste vak in de wereld: schrijven. Daarbji maakt het niet uit wat je ambities zijn, er is voor iedereen wat te leren. 

Het is niet voor niets dat op deze pagina afbeeldingen staan van zaken die met kleding maken te maken hebben. Oorspronkelijk is Heleen docent Handvaardigheid en Textiele Werkvormen. De inhoud van de lessen is in de loop der jaren veranderd, maar het 'juf' zijn, zit haar toch in het bloed.

Deze pagina's zijn nog 'onder constructie' zoals dat heet, maar als je interesse hebt, reageer dan via het inschrijfformulier, dan blijf je op de hoogte.

Meer over Heleen als docent en schrijver

Na een omscholing tot docent Kantoorautomatisering, bestond Heleens werk grotendeels uit lesgeven, schrijven en vormgeven: handleidingen, lesmateriaal, cursussen. Ze gaf les aan volwassenen, variërend van naailes tot computervaardigheden en schriftelijke communicatie. Door haar liefde voor typografie en vormgeving startte ze in 1999 De kleine Koning, waarin ze als ‘boekmaker’ aan de gang ging.

2018 12 10 124901Kun je schrijven leren? Voor een groot deel wel. Deze cursus is voor mensen die graag een verhaal willen schrijven en die hun schrijfvaardigheid willen verbeteren. In vier bijeenkomsten werken we aan een eigen verhaal van 1000 tot 1500 woorden. We beginnen met de vraag: Wat is essentieel in een goed verhaal? Via theorie (ken jij de zes P's) komen we uit op een verhaalopzet. Deze opzet werken we uit, tot er een basis staat van een interessant verhaal. 

Thuis werken de deelnemers deze verhalen uit tot een iets langer verhaal. Bij de tweede bijeenkomst bespreken we de opzet van die verhalen en gaan we onder meer kijken naar stijl en sfeer. Het verhaal groeit in woorden en impact. Ook de theoretische kennis over schrijven groeit. Na de laatste bijeenkkomst staat er een verhaal, in je eigen stijl en woorden, klaar om met anderen te delen.  

 In het kort

1e bijeenkomst: de basis van een verhaal

2e bijeenkomst: schaven aan het verhaal, structuur en stijl

3e bijeenkomst: beginnen en eindigen - de eerste en de laatste zin - ritme

4e bijeenkomst: afronden verhaal op basis van persoonlijke feedback

2018 06 19 110054Tijdens dit traject ga je schrijven aan je eigen boek. Dat hoeft geen literaire roman te zijn, maar kan ook een thriller of een ander genre zijn. Voor elke bijeenkomst stuur je een aantal bladzijden op, die de docent en een andere cursist lezen. Zelf lees je ook het werk van één of meer cursisten. 

Hoe meer tijd je hebt om te schrijven en lezen, hoe meer resultaat je zult boeken uit dit traject.

Hoe ziet het coaching-traject eruit?

Er zijn zes bijeenkomsten. Elke bijeenkomst heeft de volgende onderdelen:

  • Feedback: je krijgt feedback van de docent, én van je medeleerlingen. Daardoor leer je anders naar je eigen werk te kijken.
  • De docent draagt een of meer thema’s aan, die voortkomen uit de vragen van de cursisten.
  • Een of meer schrijfopdrachten.
  • Huiswerk. De docent kan werk opgeven om te lezen of te doen voor de volgende bijeenkomst.
  • Je levert een week voor de volgende bijeenkomst de volgende hoofdstukken van je manuscript in, en eventueel huiswerk. Daarna lees je het werk van je medecursisten.

Zo krijgt jouw manuscript langzaam vorm. Het is intensief werk. Probeer steeds 8 tot 20 bladzijden te schrijven. Dat is haalbaar wanneer je er tijd voor vrijmaakt. Loop je tegen problemen aan, dan kan de docent je persoonlijke opdrachten geven.

Tijdens het traject spreken we ook over de mogelijkheden die je met je manuscript hebt. Een uitgever vinden, kan dat wel, en hoe doe je dat? Of houd je het liever zelf in de hand? De docent heeft uitgebreide ervaring met beide mogelijkheden. Aan het eind van het traject heb je een gedeeltelijk manuscript en de elementen van een boekproposal om mee door te gaan.

Joomla templates by a4joomla