etalage

Sinds 20 juni is Het CARPA Complot in elke boekwinkel verkrijgbaar. De presentatie vond plaats in Culemborg. Boekhandel Tomey had er een mooie etalage voor gemaakt en zelfs de rode loper uitgelegd. 

De grote vraag van de aanwezigen was waarom Rijkswaterstaat bang is voor het boek. Daar is niet gemakkelijk een antwoord op te geven. De mensen van RWS die ik zelf gesproken heb, zijn zonder meer trots op het werk dat ze doen, en terecht. 

De beslissing om de boekpresentatie bij de Maeslantkering af te gelasten is dan ook van bovenaf gekomen, uit de hoek waar beveiliging en politiek elkaar ontmoeten. 

Bij het schrijven van CARPA las ik veel rapporten vol ambtelijke, afstandelijke, abstracte taal. En daarin zit de kern, in die onleesbare rapporten. 

 

carpawandeling

Voorafgaand aan de boekpresentatie van Het CARPA Complot wandelde ik met enkele gasten over de dijk naar de haven. Ik liet zien hoe hoog de dijk is, hoe laag de rivier. In het boek is het winter, en staat het water hoog. 

'Ik dacht altijd dat het gevaar uit zee kwam,' zei een van mijn gasten na mijn verhaal. Ze keek daarbij stroomopwaarts, waar in 1995 het gevaar vandaan kwam, toen Culemborg geëvacueerd werd. 

Hoe hoog het water komen kan, kun je onder andere zien aan de hoge palen in de haven en aan het monument op de Markt.

Cover GrontopiaDe wedstrijd van Toekomstig Westerwolde kon ik niet laten schieten. Echt iets voor mij: lees de essays van wetenschappers, die hun visie op de toekomst geven, en schrijf dan je verhaal. Het moest spelen in Westerwolde in de toekomst - als het dan nog bestond. 

De toekomstvisie van de wetenschappers stelde in eerste instantie niet echt gerust. Behalve één ding: in de toekomst verdween er veel, maar er kwam ook wat voor terug (behalve veel zeewater): andere flora en fauna. 

uitnodigingsmalOorspronkelijk zou Het CARPA Complot bij de Maeslantkering gepresenteerd worden. Helaas is deze presentatie afgelast door Rijkswaterstaat, wegens "de huidige politieke belangstelling voor cybercrime". Zo actueel is Het CARPA Complot! Een eye-opener, zei een proeflezer. Ook voor Rijkswaterstaat, dus. 

Gelukkig hebben we een andere geschikte lokatie gevonden: Culemborg, een stadje aan de Lek, waar ze nog heel goed weten hoe hoog het water in 1995 tegen de dijken stond. De stad liep leeg, toen de dijken onder druk stonden en de bewoners evacueerden. 

Schermafdruk 2019 06 05 14.10.13De vraag was even of mijn boek wel een debuut was. Volgens de officiële lezing is het eerste boek van een schrijver dat bij een erkende uitgever verschijnt, zijn debuut. 

Dat maakt Het CARPA Complot mijn debuut. Maar omdat ik al eerder een young adult/avonturenroman en enkele kinderboeken uitgaf, noem ik het zelf liever mijn thriller-debuut. 

Ik schreef een column over debuteren, die door Hebban geplaatst werd.

https://www.hebban.nl/artikelen/heleen-van-den-hoven-debuut-in-dubio-gastcolumn

Joomla templates by a4joomla