winst jury

Of ik de verhalen wil jureren voor een Hebban schrijfwedstrijd? Mijn eerste reactie: Graag!
Pas in tweede instantie komt de twijfel. Ik vind het zonder meer leuk om feedback te geven, maar hier gaat het niet om feedback, maar om een mening. Misschien zijn er verhalen bij die helemaal niet mijn smaak zijn, en kan ik dan toch objectief oordelen? Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Soraya Vink en Martijn Lindeboom zijn de twee ervaren andere juryleden, en samen bestrijken we in elk geval een flink aantal genres.

Ik was zo nieuwsgierig toen ik de verhalen ontving, dat ik meteen begon te lezen. Maar wacht even, ik had nog geen systeem bedacht. Eerste indrukken zijn belangrijk, dus ik besloot om die indruk in commentaar erbij te zetten. En misschien was een eerste oordeel ook wel handig, een rapportcijfer om een schifting te maken.
Mijn snelle oordeel bestond soms uit één woord, dat ik later aanvulde met mijn eerste indruk over het thema: winst, verlies en debuut. Bij de tweede lezing ging ik in dubbele rapportcijfers over, 76 in plaats van 7, omdat ik een hele reeks zeventjes en achten had. Zo werkte ik de rij verhalen af.
De eerste schifting was gemaakt en ik vermaakte me prima. Toch moest ik niet te lang doorgaan, omdat ik dan over woorden heen las of me begon te irriteren aan lelijke lay-out en schrijffouten.

Ik wendde me tot mijn grote vriend: de spreadsheet, want het werd tijd voor een uiterst objectieve criteria. In de kolommen schreef ik: titel, thema, genre, schrijfstijl/stem, dialoog, originaliteit, verzorging. De dertien hoogst geëindigde verhalen zette ik erin. Bij elk item gaf ik een score van 1 tot 5. In de laatste kolom kwam automatisch het totaal. Waarschijnlijk heb ik in mijn leven te veel boekhouding gedaan.

etalage

Sinds 20 juni is Het CARPA Complot in elke boekwinkel verkrijgbaar. De presentatie vond plaats in Culemborg. Boekhandel Tomey had er een mooie etalage voor gemaakt en zelfs de rode loper uitgelegd. 

De grote vraag van de aanwezigen was waarom Rijkswaterstaat bang is voor het boek. Daar is niet gemakkelijk een antwoord op te geven. De mensen van RWS die ik zelf gesproken heb, zijn zonder meer trots op het werk dat ze doen, en terecht. 

De beslissing om de boekpresentatie bij de Maeslantkering af te gelasten is dan ook van bovenaf gekomen, uit de hoek waar beveiliging en politiek elkaar ontmoeten. 

Bij het schrijven van CARPA las ik veel rapporten vol ambtelijke, afstandelijke, abstracte taal. En daarin zit de kern, in die onleesbare rapporten. 

 

uitnodigingsmalOorspronkelijk zou Het CARPA Complot bij de Maeslantkering gepresenteerd worden. Helaas is deze presentatie afgelast door Rijkswaterstaat, wegens "de huidige politieke belangstelling voor cybercrime". Zo actueel is Het CARPA Complot! Een eye-opener, zei een proeflezer. Ook voor Rijkswaterstaat, dus. 

Gelukkig hebben we een andere geschikte lokatie gevonden: Culemborg, een stadje aan de Lek, waar ze nog heel goed weten hoe hoog het water in 1995 tegen de dijken stond. De stad liep leeg, toen de dijken onder druk stonden en de bewoners evacueerden. 

carpawandeling

Voorafgaand aan de boekpresentatie van Het CARPA Complot wandelde ik met enkele gasten over de dijk naar de haven. Ik liet zien hoe hoog de dijk is, hoe laag de rivier. In het boek is het winter, en staat het water hoog. 

'Ik dacht altijd dat het gevaar uit zee kwam,' zei een van mijn gasten na mijn verhaal. Ze keek daarbij stroomopwaarts, waar in 1995 het gevaar vandaan kwam, toen Culemborg geëvacueerd werd. 

Hoe hoog het water komen kan, kun je onder andere zien aan de hoge palen in de haven en aan het monument op de Markt.

Cover GrontopiaDe wedstrijd van Toekomstig Westerwolde kon ik niet laten schieten. Echt iets voor mij: lees de essays van wetenschappers, die hun visie op de toekomst geven, en schrijf dan je verhaal. Het moest spelen in Westerwolde in de toekomst - als het dan nog bestond. 

De toekomstvisie van de wetenschappers stelde in eerste instantie niet echt gerust. Behalve één ding: in de toekomst verdween er veel, maar er kwam ook wat voor terug (behalve veel zeewater): andere flora en fauna. 

Joomla templates by a4joomla